Dubrovay László (1943– )

A művet Sugár Miklós felkérésére írtam az EAR Együttes hangversenyére 2008-ban. Dedikálása Varga Zoltánnak és Káip Róbertnek szól.
A versenymű különlegessége az, hogy zenekari kíséret nélkül „verseng” egymással a két szólista. Ismerve az előadók rendkívüli technikai és virtuóz adottságait egy olyan három tételes művet komponáltam, amelyben megmutathatják, mit tud a hangszerük és mit ők. Az erőteljes első tételben (Con fuoco) felhang-glissandók, ajaktrillák, ventiltrillák, abszolút mélységek, magasságok, echo-effektusok, dupla nyelvvel megütött hangfolyamatok hallhatók kéttagú formába rendezve.
A második tétel (Moderato) a hangszín-moduláció, az elillanó flatterzungés lebegések és az egyidejű ajak- és ventiltrilla hangfolyamataiból épít háromtagú formát. A harmadik tétel (Libero /Allegro assai) bevezetője (dinamikai echós és ajakrezgetett hangok) után igen gyors, virtuóz rondó, amelyben staccato hangok flageolet-glissandók, ajakrezgetett és WA szordínóval képzett komikus hangok hallhatók. A második közjátékban a második tétel témája is megjelenik megváltozott közegben, ezután a második rondótéma visszatérése – torlasztással – még több hangzáselemet kombinál. A coda a bevezetés kvint-echós és ajakrezgetős motívumai után felhang-glissandós csattanóval zárja le a művet.

Dubrovay László

2 játszópartitúra

Írjon vélemény

Please login or register to review

Dubrovay: Versenymű kürtre és harsonára

  • 15.00€

  • Nettó ár: 15.00€